ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ERASMUS+,  ΕΝΤΑΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων υλοποίησε με ιδιαίτερη επιτυχία το Εντατικό Πρόγραμμα Σπουδών (ISP) που φιλοξενήθηκε από 2 έως 13 Νοεμβρίου 2015 στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας», με παράλληλες εκδηλώσεις – Φεστιβάλ Επιστήμης και Αειφορίας, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. 

Στο πλαίσιο του ERASMUS+, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προωθεί ένα Αειφόρο Μέλλον και ενώνει τις δυνάμεις του με 3 καταξιωμένα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ευρώπης: Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι (Φινλανδία), Πανεπιστήμιο της Νάπολης (Ιταλία), Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Ελλάδα), και 2 Ινστιτούτα: BEST (Αυστρία), και PiM (Μάλτα). Τις δράσεις συντονίζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κατερίνα Πλακίτση.

Το Πρόγραμμα, με τίτλο Environmental Portfolio for Quality in University Education (EPOQUE), επιδιώκει να δημιουργήσει μια νέα γενιά επιστημόνων με σήμα κατατεθέν την έξυπνη εξειδίκευση σε σχέση με το περιβάλλον. Με μέσο καινοτόμες και φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές προάγει την έρευνα και στοχεύει στην καταπολέμηση προβλημάτων περιβαλλοντικής και κοινωνικής υφής για τη βελτίωση των συνθηκών της ανθρώπινης διαβίωσης.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από τομείς των Θετικών, Πολυτεχνικών και Παιδαγωγικών Τμημάτων  καλούνται να κοινωνήσουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους στις επόμενες γενιές. Με εργαλεία τη θεωρία του Vygotsky και την ομαδοσυνεργατική μάθηση, μέσα σε 6 εβδομάδες (4 e-learning) και 2 εβδομάδες εδώ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, φοιτητές και διδάσκοντες από κάθε χώρα συμμετέχουν σε διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια, και βιωματικά εργαστήρια. Θεμελιώδης αξία των δράσεων αποτελεί η ανάπτυξη ενός περιβαλλοντικού ιδεώδους και η εκπαίδευση σε αποτελεσματικές πρακτικές, έτσι ώστε, να διασφαλιστεί η μελλοντική ποιότητα και ισορροπία.

Το ευρωπαϊκό κοινό master’s program τέθηκε υπό την αιγίδα του Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθ. Γεωργίου Καψάλη, ο οποίος υποδέχτηκε επισήμως τους προσκεκλημένους την πρώτη ημέρα των εργασιών.

Ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία έδωσε και το experts panel του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με συντονιστή εισηγητή τον αναπλ. Πρύτανη κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, και εισηγήτριες τις καθ. Άννα Μπατιστάτου και Μαρίκα Σύρου από την Ιατρική Σχολή, ενώ από τη Σχολή Θετικών Επιστημών εισηγητές ήταν οι καθ. Παύλος Κασωμένος και Ιωάννης Λεονάρδος. Τέλος, από τη Σχολή Επιστημών της Αγωγής ειδικοί εισηγητές ήταν οι Λεκτ. Κώστας Γαβριλάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης καθ. Κων/νος Κώτσης. Την επιστημονική συζήτηση τίμησαν με την παρουσία τους η Κοσμήτωρ της Σχολής Υγείας κ. Μαργαρίτα Τζαφλίδου και ο καθ. του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Χαρίτων Πολάτογλου. Συμμετείχαν οι Ευρωπαίοι καθηγητές και φοιτητές μαζί με τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι εργασίες του μεταπτυχιακού προγράμματος EPOQUE συνεχίστηκαν εντατικά και έκλεισαν με την απονομή των πιστοποιητικών στους φοιτητές από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καθ. Γεώργιο Καψάλη, τον αναπλ. Πρύτανη καθ. Ανδρέα Φωτόπουλο και τη συντονίστρια αναπλ. Καθ. Κατερίνα Πλακίτση. Την εκδήλωση της λήξης του μεταπτυχιακού προγράμματος τίμησαν και οι καθ. Πολυξένη Παγγέ και Χαρίτων Πολάτογλου.

Η συντονίστρια αναπλ. Καθ. Κατερίνα Πλακίτση και η ερευνητική ομάδα @fise group πρωτοπορούν και αναπτύσσουν ένα Ευρωπαϊκό Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Σπουδών επιπέδου Master, ως εξέλιξη των ήδη διακεκριμένων για τις καλές πρακτικές ERΑSMUS IPs που υλοποιούν από το 2009. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων γίνεται κεντρικός πόλος για την Περιφερειακή Ανάπτυξη της Ηπείρου και πρωτοστατεί, εκπαιδεύοντας φοιτητές και καθηγητές από τα Ιωάννινα, μαζί με φοιτητές και καθηγητές από το Ελσίνκι, τη Νάπολη, τη Βιέννη, τη Μάλτα και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Η υψηλών προδιαγραφών μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται στην πόλη των Ιωαννίνων μέσω του ERASMUS+ εφοδιάζοντάς τους συμμετέχοντες φοιτητές με ένα δυναμικό portfolio και προσφέροντάς τους μια έξυπνη εξειδίκευση ισορροπώντας την με τα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Η επιστημονικώς υπεύθυνη

Κατερίνα Πλακίτση

Αναπλ. Καθηγήτρια Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών

Πληροφορίες:
http://epoque-project.eu
http://users.uoi.gr/kplakits
email:  kplakits@cc.uoi.grkplakits@gmail.com

Share